fbpx

Akupresura

Demo Image

Ponovo uspostavite ravnotežu svog energetskog toka akupresurom


Akupresura je vrsta medicine koja se bazira na istočnjačkoj tradicionalnoj medicini, a sastoji se iz presure – pritiska prsta na tzv. aku-tačke.
Bazira se na verovanju da su bolesti uzrokovane prekidom uravnoteženog toka energije kroz telo. Cilj je da se ponovo uspostavi protok i ravnoteža energetskog toka. Ta ravnoteža se smatra osnovom zdravlja, ne samo telesnog, nego i psiho-emocionalnog.
U našem telu postoji 14 glavnih energetskih tokova ili meridijana koji su povezani sa različitim organima i psiho-emocionalnim izražajima. Svaki meridijan je imenovan za organ ili funkciju koja je povezana sa svojim protokom energije. Na svakom meridijanu nalaze se mnoge akupresurne ili akupunkturne tačke, čijim povezivanjem dobijamo meridijane. To su tačke ulaska i izlaska energije.
Ručnom stimulacijom ovih tačaka oslobađa se blokirana energija i uspostavlja balans koji je telu potreban. Stimulišući ih masažom, vraćamo unutrašnju ravnotežu i ublažavamo tegobe. Akupresura koristi iste tačke kao i akupunktura. U ovoj tehnici tačke se tretiraju pritiskom prsta ili šake, dok se u akupunkturi tačke stimulišu ubadanjem iglica.

Kada se akupresura preporučuje i kako pomaže

Pored toga što olakšava bol, akupresura izvanredno pomaže i u ponovnom uspostavljanju ravnoteže tela, uklanjajući napetost i stres koji mu onemogućava normalno funkcionisanje i pozitivno deluje na imunitet. Upotrebljava se pri najrazličitijim tegobama, kao što su: stres, glavobolje, bolovi u celom telu, alergije, menstrualni bolovi, umor, nesanica, digestivne smetnje, mučnina i skraćuje vreme oporavka od bolesti.

Koji su rizici akupresure

Neke osobe efekat akupresure osete već nakon jednog ili dva tretmana. Nekima je potrebno malo više da bi im telo reagovalo i da bi se osetili pozitivni pomaci u duševnom, fizičkom i emocionalnom stanju. Rizici akupresure su minimalni, pod uslovom da se poštuju sve mere opreza i da je izvodi obučeno, stručno lice.

Postoje određene tačke koje se ne smeju pritiskati tokom trudnoće, kao što se ne smeju pritiskati ni otvorene rane, proširene vene, tumori, upaljena ili inficirana koža, mesta nedavnog operacionog zahvata ili predeli u kojima se sumnja na prelom kosti.
Akupresura može ubrzati ozdravljenje, ali se za sva ozbiljnija stanja i tegobe ipak treba obratiti lekaru.

Shape Image
Demo Image
Shape Image

Šta naši klijenti kažu