fbpx

Kiropraktika

Demo Image

Oslobodite se tegoba u kičmi putem tretmana kiropraktike


Kiropraktika je grana alternativne medicine i podrazumeva ručno nameštanje i manipulaciju kičme, pršljenova, zglobova i mekih tkiva.
Reč kiropraktičar dolazi od grčkih reči cheir (što znači "ruka") i praktikos (što znači "učinjeno") - naime, ručno. Prema tome, kiropraktičari se fokusiraju na lečenje lokomotornog sistema koristeći svoje ruke da ispitaju i leče zdravstvene probleme vezane za kosti, mišiće i zglobove.
Kiropraktičari se obučavaju da preporučuju vežbe za lečenje i rehabilitaciju zdravstvenih stanja iz ove oblasti. Pored toga, obučeni su i za pružanje saveta vezanih za ishranu i način života. Oni koriste širok spektar metoda za dijagnozu mišićno-skeletnih problema, uključujući i praktični klinički pregled i dijagnostičke snimke, kao što su rendgenski snimci ili magnetna rezonanca.
U mnogim slučajevima, kao što su bol u leđima, iščašenja zglobova i istegnuće tetiva, kiropraktika može biti primarna metoda lečenja.

 

Kada treba razmisliti o poseti kiropraktičaru

Bolovi u leđima, povrede zglobova, sportske povrede, posledice svakodnevnog stresa, posturalni i stečeni deformiteti, kao i prevencija svih ovih stanja jesu razlog za Vašu posetu kiropraktičaru.

Kiropraktičarski tretmani

 

  • Manipulacija zglobova, koja se ponekad naziva “nameštanje” – koristi kontrolisanu silu koja dovodi do pravilnog pozicioniranja koštanih i tetivnih elemenata zglobova
  • Mobilizacija zglobova – nežno kretanje zgloba da bi se povećao njegov domet pokreta
  • Primena vakuum čaša (ventuza) – detoksikacija, povećanje cirkulacije i umanjenje upala u tretiranoj zoni
  • Tehnike mekog tkiva – kao što je masaža

Jedna od najčešćih i najpoznatijih terapijskih procedura koju obavljaju kiropraktičari je manipulacija kičmom, a ponekad se naziva i „nameštanje kičme“. Svrha ovog tretmana je da obnovi pokretljivost zgloba primenom kontrolisane sile na kompletan kičmeni stub koji je postao ograničeni u svom kretanju kao rezultat povrede tkiva.

Povreda tkiva može biti uzrokovana jednim traumatičnim događajem (najčešće diskus hernija), poput nepravilnog podizanja teškog tereta, ili kroz ponavljajuća naprezanja (mikrotraume), kao i sedenje u neugodnom položaju kičme duži vremenski period. U svakom slučaju, povređena tkiva podležu fizičkim i hemijskim promenama koje mogu izazvati upale, bol, uklještenje nerava i smanjenu funkciju. Manipulacija ili prilagođavanje udruženog zgloba i tkiva obnavlja pokretljivost, čime se ublažava bol, mišićna zategnutost i pritisak na nerv omogućavajući tkivu da zaraste.

Spinalna manipulacija je veoma sigurna kada se obavlja od strane obučenog kiropraktičara. Konačni rezultati su vidljivi odmah ili najkasnije 12 do 48 sati nakon tretmana.

Shape Image
Demo Image
Shape Image

Šta naši klijenti kažu