Akupresura

Šta je akupresura i kako deluje?

Akupresura je vrsta medicine koja se bazira na japanskoj i kineskoj tradicionalnoj medicini, a sastoji se iz presure – pritiska prsta na tzv. aku – tačke.

Bazira se na verovanju da su bolesti uzrokovane prekidom uravnoteženog toka energije kroz telo. Cilj je da se ponovo uspostavi protok i ravnoteža energetskog toka. Ta ravnoteža se smatra osnovom zdravlja, ne samo telesnog nego i psiho-emocionalnog.

U našem telu postoji 14 glavnih energetskih tokova ili meridijana koji su povezani sa različitim organima i psiho-emocionalnim izražajima. Svaki meridijan je imenovan za organ ili funkciju koja je povezana sa svojim protokom energije. Na svakom meridijanu nalaze se mnoge akupresurne ili akupunkturne tačke, čijim povezivanjem dobijamo meridijane. To su tačke ulaska i izlaska energije.

Ručnom stimulacijom ovih tačaka oslobađa se blokirana energija i uspostavlja balans koji je telu potreban. Stimulišući ih masažom, možete povratiti unutrašnju ravnotežu i ublažiti tegobe. Akupresura koristi iste tačke kao i akupunktura. U ovoj tehnici tačke se tretiraju pritiskom prsta ili šake, dok se u akupunkturi tačke stimulišu ubadanjem iglica.


Kada se akupresura upotrebljava i kako pomaže?

Pored toga što olakšava bol, akupresura izvanredno pomaže i u ponovnom uspostavljanju ravnoteže tela, uklanjajući napetost i stres koji mu onemogućava normalno funkcionisanje i deluje na imunitet. Upotrebljava se pri najrazličitijim tegobama, kao što su: stres, glavobolje, bolovi u ramenom predelu i vratu, bolovi, alergije, menstrualni bolovi, umor, nesanica, digestivne smetnje, mučnina i bolovi u leđima. Pored toga što olakšava bol, akupresura uklanja napetost koja negativno utiče na imunitet i skraćuje vreme oporavka od bolesti. Takođe, ova tehnika pored otklanjanja zdravstvenih tegoba, svoju primenu našla je i kod podmlađivanja.


Koji su rizici akupresure?

Neke osobe efekat akupresure osete već nakon jednog ili dva tretmana. Nekima je potrebno malo više da bi im telo reagovalo i da se osete pozitivni pomaci u duševnom, fizičkom i emocionalnom stanju. Rizici akupresure su minimalni, pod uslovom da se poštuju sve mere opreza.
Postoje određene tačke koje se ne smeju pritiskati tokom trudnoće, niti se pritiskaju otvorene rane, proširene vene, tumori, upaljena ili inficirana koža, mesta nedavnog operacionog zahvata ili predeli u kojima se sumnja na prelom kosti.
Akupresura može ubrzati ozdravljenje, ali se za sva ozbiljnija stanja i tegobe ipak treba obratiti lekaru.