Refleksologija - masaža stopala

Refleksologija je metod masaže, stiskanja stopala, u predelu refleksnih zona u kojima se smatra da su mapirani organi tela. Ponekad se umesto stopala stiskaju ušne školjke ili dlanovi.

Refleksoterapija je i vrsta stimulacije centralnog nervnog sistema na nivou kičmene moždine i simpatičkog nervnog sistema. Stopala i šake izuzetno su osetljivi na dodir, pa se preko njih mogu pokrenuti blokirani mehanizmi u telu i mozgu.

Ova tehnika zasniva se na principima tradicionalne medicine o kretanju energije kroz telo. Blokadom ili stimulacijom energije se može postići ozdravljenje.

Refleksologija je veoma stara metoda. Primenjuje se više od 3.000 godina u Kineskoj, Tajlandskoj, Indijijskoj, Egipatskoj i drugim kulturama sveta. Koreni refleksologije sežu u daleku prošlost i zato se ona smatra tradicionalnom veštinom lečenja. Danas se refleksologija kao savremeniji oblik tradicionalnog lečenja koristi u Aziji i širom Evrope i Amerike.

Njeni principi lečenja temelje se na načelu postojanja refleksnih zona na stopalima, koje odgovaraju svim delovima tela, organima i žlezdama čoveka. Refleksologija koristi jedinstvenu metodu posebnog (doziranog) pritiska palcima na refleksne tačke radi postizanja brojnih terapijskih učinaka.

Neke od njih su:

uklanjanje blokade u protoku telesne energije, otklanjanje anksioznosti, nesanice, hroničnog umora, napetosti, začeća, trudnoće, pa i porođaja, normalizovanje protoka krvi i limfe u različitim delovima tela i postizanje ravnoteže svakog dela tela, organa ili žlezde.

Zajedničko za refleksologiju i druge tehnike manipulacija telom je prihvatanje međuzavisnosti različitih organskih sistema koji imaju veliku moć samoregulacije. Usled toga ljudsko telo ima sposobnost da prevaziđe poremećaje uz terapeutsku intervenciju koja se koncentriše na onaj deo tela za koji refleksolog ponaosob smatra da je centralni.

Refleksologija smatra da u svakom stopalu postoji sedam hiljada nervnih završetaka, raspoređenih u zone, koje se stimulišu tehnikom masaže, stiskanja ili guranja (na tačno određenim delovima stopala), što promoviše ozdravljenje čitavog organizma i stimuliše rad svih vitalnih delova tela. Budući da zone završavaju na dlanovima ili stopalima, svaki organ na tim mestima ima svoju tačku. Nervni završeci koji se nalaze na dlanovima i stopalima prenose informacije duž kičmene moždine do mozga i zatim do pojedinih delova tela. Raspored područja refleksologije na stopalima odražava organizaciju u organizmu u toj meri da su organi desne strane tela zastupljeni u desnom stopalu, a organi leve strane u levom.

U današnje vreme stopala se često zanemaruju, pa kod velikog broja ljudi postoje deformacije i bolesti stopala. Čovek kada je masovno počeo da nosi obuću izgubio je direktan kontakt sa okruženjem i prirodom koji je imao hodajući bos, kada je direktno stimulisao refleksne tačke, što je po mišljenju refleksologa jedan od uzroka patoloških promena stopala. Zato se dosta često u refleksologiji preporučuju i upotrebljavaju specijalne papuče koje masiraju refleksogene zone za vreme hodanja pacijenta.

Indikacije za primenu ove metode su:

poremećaji digestivnog trakta; respiratorne bolesti; slaba cirkulacija; lokalna oboljenja stopala, nogu, gležnjeva, bokova i kolena; zadržavanja tečnosti (edem); anksioznost i lupanje srca; glavobolje, neuralgije; stresna stanja; mučnine; poremećaji funkcija reproduktivnog sistema kod muškaraca i žena, itd.

Masažu ne treba primenjivati kod tromboze krvnih sudova (venska tromboza i proširene vene donjih udova) i tokom prva tri meseca trudnoće. Masažu, takođe, ne treba primenjivati kod unutrašnjih povreda, visoke temperature, unutrašnjih i spoljašnjih rana, kod osoba koje imaju ugrađen pejsmejker… Masaža stopala je i neophodna dopuna drugim metodama tradicionalne medicine i zato se može primeniti i u kompleksnom lečenju bolesnika zajedno sa terapijskim tehnikama za opuštanje, smanjivanje agresivnosti, poboljšanje koncentracije i ukupnog energetskog potencijala tela.

Šta očekivati od tretmana?

Nakon kraće konsultacije, refleksoterapeut će Vam pomoci da se opustite i pristupiće zadatku masirajući Vaša stopala određenom tehnikom. Tokom tretmana u trajanju od sat vremena, osetićete opuštanje i tonjenje u posebno stanje svesti, kao pred spavanje. Osetićete i veoma različite prijatne senzacije otpuštanja energije. One su veoma individualne, neko oseti trnjenje prstiju, neko naliv toplote ili hladnoće, neko blago milovanje, a neko pak iznenadni grč ili probadanje. To je uvek dobar znak, jer znači da se energija pokrenula.
Tretman je izuzetno prijatan i opuštajuci, i većina ga doživljava kao izvor vitalnosti, okrepljenosti i novih uvida. Nakon tretmana osećaj hodanja po oblacima je i spoljašnji i unutrašnji i veoma postojan, ne samo u datom trenutku, već i narednih dana.
Tokom tretmana se ne razgovara kako bi učinak tretmana bio najoptimalniji. Na kraju, terapeut Vam prenosi svoje utiske sa mape stopala o Vašem energetskom stanju.
Da bi se postigao najbolji rezultat, preporučuje se 5-6 vezanih tretmana jednom nedeljno. Ipak, nekome je potrebno više nekome manje, u zavisnosti od energetskog stanja.