Spinalna dekompresija

Spinalna dekompresija je metoda za tretman bola u leđima, za koju mi koristimo TRITON DTS terapeutski krevet – pomagalo neinvazivne metode.

UKOLIKO IMATE BOL U LEĐIMA, POZNATO VAM JE U KOJOJ MERI TO NEGATIVNO UTIČE NA VAŠ SVAKODNEVNI ŽIVOT I FUNKCIONALNOST.
NEMOJTE SE NAVIKAVATI DA JE ŽIVOT SA BOLOM VAŠE NOVO STANJE SA KOJIM SE BUDITE I LEŽETE.

Šta je spinalna dekompresija?

Najjednostavnije rečeno, to je širenje međupršljenskog prostora – povećanje promera između dva
pršljena. Koristimo specijalan terapeutski, kompjuterski kontrolisan sto, na kojem je klijent u ležećem položaju koji je njemu najprijatniji.
Pri tretmanu ne postoje nagli pokreti i ne javlja se bol. Tretman je moguće prilagoditi svakoj osobi pojedinačno, u zavisnosti od stanja, kilaže i starosne dobi.
Ova metoda pomaže kod različitih bolova u leđima i stanja kao diskus hernija, išijalgija, lumbago, diskartroza, spondiloza, faset zglob…


Kako spinalna dekompresija pomaže kod diskus hernije?

Ako je u pitanju diskus hernija, dolazi do stvaranja vakuuma u sredini diska koji izgleda kao prsten. U sredini prstena se nalazi meko jedro. Kada prsten pukne usled opterećenja, pomenuto meko jedro iscuri napolje – što je stanje koje nazivamo diskus hernija.

Dok pacijent leži na krevetu, taj problematičan segment kičme se isteže, čime dolazi do stvaranja vakuuma i uvlačenja mekog jedra nazad u sredinu prstena, tako da ono više ne vrši pritisak na nerv ili kičmenu moždinu koja se nalazi pored pršljena.

Kako spinalna dekompresija pomaže kod bulbinga diska?

Zapravo govorimo o stanju pred diskus herniju, o „bubrenju“ diska. Prsten od hrskavice diskusa je vlaknasta tvorevina koja se troši tokom života usled dizanja tereta, pomeranja, padova, doskoka, saobraćajnih nesreća. Usled različitih opterećenja i povreda može doći do pucanja ovih vlakana. Ako je, na primer, sama kičma po držanju malo nakrivljena u određenu stranu, na tom mestu dva pršljenja već dugo pritiskaju sam disk koji je tu stanjen, a ukoliko dođe do neke povrede, to je prvo mesto na kojem strada. Na disku se pojavljuje ispupčenje koje ometa bezbolno funkcionisanje kičme. Ovo ispupčenje se putem spinalne dekompresije otklanja.

Spinalna dekompresija i diskartroza, spondiloza i faset zglob

Kod diskartroze, zbog trošenja hrskavice, dolazi do smanjenja prostora između dva pršljena koji onda pritiskaju nerve kičmene moždine. Trakcijom se omogućava upijanje sinovijalne tečnosti koja se nalazi u svakom zglobu, u sam disk, jer je disk sunđerasto tkivo.
Cikličnim procesom – istezanjem i popuštanjem, ponovnim istezanjem i popuštanjem – dovodi do uvlačenja i ispuštanja sinovijalne tečnosti i samim tim se disk podmlađuje. Iz faze kada je počeo da okoštava, vraća mu se elastičnost i samim tim se preventira nastanak diskus hernije. Ista metoda koristi se kod spondiloze (okoštavanja mišića, tetiva i samog diska). Takođe, kod faset zglobova (malih zglobova na pršljenu), primenjuje se rastezanje i opuštanje, što rezultira rasterećenjem kičme.

Zbog čega je TRITON DTS terapeutski sto najbolje rešenje za terapiju bola u kičmi?

Većina terapeutskih stolova ima mogućnost trakcije, ali ne i cikličnu trakciju sa popuštanjem vučne sile, što zapravo mnogo više doprinosi lečenju, olakšavanju tegoba i rasterećenju. Sto reguliše promenu ugla karlice, tako da terapeut može da cilja konkretno pršljen koji želi. Fiksator za lumbalni deo kičme čini da je kičma u napovoljnijem položaju za nju. Sto obezbeđuje kontinuiranu i kontrolisanu trakciju sa silom koja može da ide do 90 kilograma – što je manuelno nemoguće obezbediti!

Kako se pacijent oseća za vreme tretmana?

Pacijent oseća rasterećenje. Klijenti neretko zaspu dok su na tretmanu. Ne postoje nagli pokreti, sila se povećava veoma lagano i kontrolisano.

Rezultati su vidljivi nakon 5 – 20 tretmana (od zavisnosti od stanja), koji traju između 20 i 40 minuta. Uz tretman dobijate savete i uputstva o vežbama. Nakon tretmana, klijenti dobijaju savete o zaštitnim položajima, koji im obezbeđuju što duže delovanje tretmana.

Cilj tretmana je olakšavanje tegoba, ali i pomaganje kičmi da se postepeno navikne na zdravo stanje i vrati svoju elastičnost, bez upale i bola.