Sportska masaža

Sportska masaža je vrsta masaže u kojoj se upotrebljavaju specijalni zahvati koji imaju za cilj bržu i potpuniju pripremu sportiste za treninge, intenziviranje i produžavanje vremena samog treninga i povećanja sportske moći.

Masaža omogućava i brže i potpunije odstranjivanje svih nepoželjnih ili štetnih posledica zbog pojačane fizičke aktivnosti.

S jedne strane joj je cilj da opusti napete mišiće u određenim fazama trenažnog procesa, s druge strane ima i preventivnu ulogu u naporu da se smanji mogućnost nastanka određenih povreda.

Masaža intenzivira cirkulaciju krvi, kao rezultat toga, ubrzava se metabolizam u mišićima, potkožnom masnom tkivu, kao i u samoj koži; uz posledično ubrzavanje oporavka mišića posle traume ili intenzivnog treninga. Dalje, masaža može uticati na smanjenje ili povećanje mišićnog tonusa, dakle napetosti mišića u mirovanju.

Agresivni pritisak kod masaže može prouzrokovati i mikrotraume u samoj koži, potkožnom tkivu i mišićima, rezultirajući hematomom. Iako se to može činiti kao nepoželjno, u pojedinim slučajevima i tehnikama medicinskih masaža i to koristimo kako bi pdstakli neke procese isceljenja.

Sportska masaža ima jedan primarni cilj- ubrzati oporavak mišića i tetiva od fizičkog napora. Sila pritiska kod ove tehnike treba da bude prilagođena svakom klijentu. Plan terapija treba dogovoriti u zavisnosti od intenziteta treninga i individualnih potreba.