fbpx

Refleksologija – masaža stopala

Demo Image

Osetite kako izgleda hod na oblacima uz pomoć masaže stopala


Refleksologija je holistička terapija kojom se čitav organizam dovodi u ravnotežu, kroz masažu refleksnih tačaka na stopalima.
Refleksologija je drevna metoda kojom se uspostavlja balans čitavog organizma, putem poboljšanja energetskog toka. Nastala je u Indiji, a danas je rasprostranjena na svim kontinentima. U nekim zemljama je integrisana sa klasičnom medicinom, kako bi se postiglo sveopšte blagostanje svake individue.
Svi delovi tela su predstavljeni na stopalima, i time su oformljene refleksne tačke, koje reflektuju svaki deo tela, odnosno ljudsko telo je mapirano na stopalima. Desno stopalo je povezano sa desnom stranom tela, a levo stopalo sa levom stranom. Određenom masažom tih refleksnih tačaka iskusan terapeut ujedno otkriva gde u organizmu postoji blokada energije (disbalans) i istovremeno taj disbalans, tj. blokade, otklanja.

Svako ljudsko biće ima svoje energetsko telo, snažnu životnu silu, kako je u Kini nazivaju chi, a u Indiji prana. Ta energija treba stalno slobodno da teče, kako bi svi delovi ljudskog bića (telo, um i duša) bili u balansu. Ukoliko dođe do dugotrajno akumulirane blokade energije, ljudsko telo počinje da reaguje na fizičkom nivou, pa dolazi do manifestacije raznih tegoba, a na kraju i do bolesti. Time refleksologija može da doprinese poboljšanju svakog sistema ponaosob, a istovremeno i da dovede u ravnotežu čitav organizam.

Refleksologijom se mogu poboljšati i olakšati brojne teskobe. Neke od njih su:

  • Teskobe nervnog sistema: insomnia, anksioznost, stres, napetost
  • Teskobe respiratornog sistema: hronični i akutni sinusitis, tinnitus, astma, alergije, migrene, glavobolje itd.
  • Teskobe digestivnog sistema: loša probava, nadutost, opstipacije, IBS, gorušica, hiatus hernia itd.
  • Teskobe reproduktivnog sistema: hormonski disbalans, policistični jajnici, neredovni ciklusi, PMS, mali broj spermatozoida itd.
  • Teskobe skeletno-muskulatornog sistema: išijadikus, diskus hernija, akutne i hronične inflamacije, bolovi u leđima, vratu, ramenima, kolenima i kukovima.
  • Teskobe endokrinog sistema: dijabetes, hašimoto, hiper i hipo tiroizam

 

Kako refleksologija pomaže

Refleksologijom se pokreće čišćenje organizma, jer se stimulišu svi eliminatorni organi i limfni sistem, ubrzava se metabolizam, poboljšava se cirkulacija i smiruje nervni sistem. Od velike pomoći može biti i kod problema kože kao što su dermatitis, psorijaza, ekcem i vitiligo.

Refleksologija je u zapadnim zemljama izuzetno preporučljiva tokom trudnoće, jer omogućava razvoj bebe u zdravom i pravilno uravnoteženom telu majke. Ukoliko se redovno primenjuje tokom trudnoće, omogućava hormonski balans, olakšava mučnine, gorušicu i moguće teskobe tokom trudnoće: bolove u leđima, preponama, pubičnoj kosti, opstipaciju, oticanje itd. Tretmani refleksologije se primenjuju samo u zdravoj trudnoći, u onim trudnoćama koje ne spadaju u rizične. Može biti od velike koristi u situacijama kada se beba ne namesti u pravi položaj ili ukoliko se probije termin.

Refleksologija je kontraindikovana kod osoba sa mentalnim bolestima, sa proširenim venama, zaraznim bolestima, prenosivim infekcijama na stopalima, kod osoba sa temperaturom, unutrašnjim krvarenjem, hematomom, opekotinama, frakturama i sa nedijagnostikovanim akutnim bolom ili stanjem.

Tretman se najčešće sprovodi preko stopala, jer je efekat preko stopala najdelotvorniji, mada mogu se masirati i šake ili ušne školjke.

Refleksologija ne leči, ali je metoda koja pomaže telu da postigne balans u svakoj svojoj funkciji. Takođe se koristi kao prevencija i kao metoda kojom se postiže održavanje ravnoteže između sistema i dobrog protoka energije. Ona se ne bavi samo fizičkim simptomima, već osobom u celini. Posvećuje veliku pažnju emocijama, kao i mentalnom i duhovnom stanju svake osobe. To je suština prirodnih, odnosno holističkih terapija, gde je fokus na uzroku nastanka problema, a ne samo na simptomima. Za najbolji učinak preporučuje se set vezanih tretmana od četiri do pet, jednom nedeljno. Svakako se primenjuje u skladu sa individualnim potrebama, te je nekome potrebno manje, a nekome više tretmana.

Većina ljudi će se složiti da je tretman refleksologije izuzetno prijatan, gde se postiže dubinsko opuštanje i eminentni doživljaj revitalizacije i okrepljenosti.

Kada se refleksologija primenjuje i šta očekivati od tretmana

Tokom prve posete refleksologu, razgovaraće se o trenutnim tegobama, istoriji bolesti i načinu života. Nakon toga, pristupiće se tretmanu, tako što će klijent biti stavljen ili u ležeći ili polu-ležeći položaj, bosih nogu. Nakon pregleda stopala, terapeut ce otpočeti tretman aplicirajući kremu ili ulje, koristeći uglavnom svoj palac, primenjujući precizan pritisak i tehniku, najčešće u stilu hoda gusenice.

Refleksne tačke koje predstavljaju deo tela koji nije u energetskom balansu mogu biti pomalo bolne ili škakljive. Osetljivost stopala varira od osobe do osobe, ali pritisak nije neprijatan čak ni najosetljivijim stopalima. Na kraju tretmana terapeut upućuje klijenta u mapu stopala i ukazuje na blokade i generalno stanje. Refleksologijom se ne može dijagnostikovati, već samo ukazati na mesta gde je energija blokirana.

Tretman traje sat vremena, zajedno sa konsultacijom pre i posle tretmana. Klijent se nakon tretmana oseća opušteno, revitalizovano i odmorno. Broj tretmana zavisi od osobe do osobe. Nakon tretmana nekada se desi da, zbog pokrenutih toksina, klijent oseti glavobolju, mučninu ili zamor. Česte su i emotivne promene, ali sve je to dobar znak, jer pokazuje da je energija pokrenuta.

Shape Image
Demo Image
Shape Image

Šta naši klijenti kažu